top of page
Skärmavbild 2021-09-08 kl. 12.04.43.png

Hej!

 

Jag heter Oscar Björk och har alltid haft ett stort intresse för ljud. 

Jag har arbetat flera år som frilansande ljudtekniker/producent. Jag är initiativtagare och projektledare över Ekot av vår tid.

Wenngarns Slott

 

Idé

 

Idén till Ekot av vår tid kom under en promenad med min dotter i den närliggande slottsträdgården. 

Jag bor i Allébyn nära Wenngarns Slott och här i närheten finns mycket historia, vackra naturområden och välbevarade byggnader med mycket från 1600- och 1700 tal.  Jag känner att jag till stor del blivit inspirerad av den miljö jag bor i.

Nära Wenngarn ligger även Sveriges första huvudstad Sigtuna.

Som ljudtekniker är mitt arbete ofta att spela in, använda och spara ljud i digitalt format. Men jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det visuella bevarandet som exempelvis fotografi.

 

Jag funderade mycket över vad jag som ljudtekniker kan göra i mitt format för att bevara, fånga och framhäva en plats, och det var då som kom jag på idén kring projektet Ekot av vår tid.

 

Projektet går i kort ut på att man med hjälp av modern ljudteknik kan fånga en rumslig plats/miljö och bevara/återskapa akustiken av denna vid ett senare tillfälle (sk convolution reverb). Filerna som skapas kallas för impulsresponser (IR-filer) och bör ses som ett akustikfilter eller digitalt sparad mikrofonuppsättning och inte som en traditionell ljudfil. Detta demonstreras på utställningssidan här på hemsidan - där det lagts på IR-filer från olika platser - på samma ljudinspelningar. 

Några av projektets platser