
Utställningen - Ekot av vår tid
Ballong
Sång
Bil
Disk
Dialog
Fotsteg
Gitarr
Trummor
Teknisk info om utställningen
Impulsrespons-filerna upplevs olika beroende av hur starkt ljud-signalen färgas av dem.
Impulsrespons-filerna används olika starkt på ljuden som presenteras, det kan variera mellan 25% - 80% av hur mycket som går igenom de förinspelade ljuden. Ibland kan det vara lite i överkant med rumsresonans på det som presenteras, detta görs för att få en bra känsla av rummet.
Avstånden är olika på upptagningsplatserna
De allra flesta impulsrespons-filer är upptagna mellan 3 - 10 meter bort ifrån mikrofonerna (och dig som lyssnare). Det varierar ifrån plats till plats. Därför kan ljud ifrån vissa platser låta närmre och andra platser som om de är lite längre bort.
Formaten
De ljuden som presenteras här på sidan är uttagna i stereo med impulsrespons-filer i true-stereo (i vissa fall binaural-filer).
För att lägga på impulsrespons-filerna på ljuden användes mjukvaran Logic Pro X, Space Designer och Audio Ease Altiverb.
Vasa - Övre Däck
Denna position gjordes på Vasa-skeppet som en hyllning till hur det står idag. Här fångas mest resonansen från Vasa-museets utställningshall i impulsrespons-filerna.
Vasa - Övre Batteridäck
Jag tycker övre batteridäck är en riktigt spännande plats i Vasa-skeppet. Kanon-fönstren är öppna ut till museet men det är knappt märkbart i ljudfilerna. Man kan tänka sig hur fullt det måste varit här när det var hundratals människor ombord år 1628.
Vasa - Kabyssen/Hålskeppet
Ett litet utrymme längst ner i skeppet. Här skulle det lagas mat till besättningen ombord. Impulsresponserna ger verkligen intrycket av ett trångt utrymme.
Drottningholms Slottsteater
Drottningholms slottsteater är en otroligt plats som jag rekommenderar att besöka om du är intresserad av historia. Det är en av världens bäst bevarade teatrar från 1700 talet. Jag tycker IR-filerna som fångades här ger en stor och "torr" karaktär på ljudet.
S:t Olofs Kyrkoruin
S.t Olofs ruin är väldigt öppen och det märks på ljudet tycker jag. Ruinen är ifrån slutet av 1100-talet.
S:t Pers Kyrkoruin
S:t Pers ruin i Sigtuna är också en välbevarad ruin från 1100 talet.

Nästa Sida
